Vse, kar morate vedeti o plinskem vrtnem žaru
Pecite hitro in brez dima s plinskimi vrtnimi žari Campingaz . Če jih še ne poznate, vam bomo z veseljem razložili, kako delujejo, kateri pribor se splača kupiti ali kako pravilno očistiti žar. Peka špekáčke na ognju ali žar na oglje je še vedno precej priljubljena, a kdor ima izkušnje s plinskim žarom, tega ne bi zamenjal .
Kako delujejo plinski žari?
Glavni element plinskega žara so gorilniki . Za ogrevanje uporabljajo plin iz PB jeklenk (kartuš). Na žar ga pritrdite s priključnim kompletom, ki ga prejmete od nas kot darilo ob nakupu. Preveriš tesnost steklenice in priključkov, zavrtiš gumb, pritisneš avtomatski piezo vžig in voila – žar je pripravljen! Pustite, da se nekaj časa segreje pri zaprtem pokrovu in žar lahko začne. Po podobnem principu delujejo prenosni žari . Pozornosti so vredni namizni plinski žari plancha, ki imajo enojno ravno rešetko. Ta način pečenja na žaru prihaja iz Sredozemlja – idealen je za jedi, ki ne zahtevajo dolge priprave (na primer ribe).
Pribor za vrtne žare Campingaz
Ne morete brez plinske kartuše, omenjene v prejšnjem razdelku. Za čarovnijo na žaru vam bodo prav prišli tudi drugi praktični pomočniki za vzdrževanje ali pripravo izvirnih jedi .
NASVET: Pribor za žare lahko preprosto naročite neposredno na detajlu izbranega žara.
- Orodje in posebne rešetke: običajni kuhinjski pripomočki se na žaru ne obnesejo najbolje. Kakovostna orodja za peko na žaru, odporna na visoko vročino, se bodo dobro obnesla. Nekatere sestavine je bolje pripraviti s posebnimi rešetkami. Za preprosto peko perutnine na žaru boste zagotovo uporabili ribjo rešetko ali iglo s konicami.
- Dodatki za žar Culinary Modular: modularni sistem omogoča pripravo tudi manj običajnih jedi na enem žaru s preprosto zamenjavo nastavka. Prenesite se v sončno Italijo s keramičnim kamnom za pico, v Sredozemlje z velikim loncem za paello ali v Azijo z vokom. Rotisserie set z vrtljivim motorjem omogoča peko piščanca na žaru brez stalnega nadzora.
- Čiščenje in pakiranje : čeprav to ni ena najbolj priljubljenih dejavnosti, je treba žar očistiti. Idealno po vsakem žaru. Ne skrbite, s pravim orodjem in pripravami vam bo šlo enostavno. Krtača z medeninastimi ščetinami in strgalom odstrani vso zažgano umazanijo. Če se nekateri kljub vsemu nočejo dol, potem ko rešetke poškropite s čistilnim razpršilom, se jih enkrat dvakrat znebite. Med sezono žar pokrijte z zaščitno folijo, da se ne zapraši in zmoči. Pokrivalo pride prav tudi pri pospravljanju žara za zimo.
Žar vse leto od pomladi do zime
Na Češkem poleti pečemo predvsem na žaru. Večerov brez dobrot z žara si težko predstavljamo . Če pa pozimi še niste poskusili peke na žaru, zamujate. Poleti je vloga kuharja na žaru zaradi vročine bolj kazen, pozimi je veliko več zanimanja za ta položaj. Za pripravo hrane si lahko vzamete čas in žar vas bo odlično ogrel. Če boste zraven skuhali dober varilec ali topel čaj z rumom, boste zagotovo prepoznali, da ima tudi zimska peka na žaru .
Odkrijte vse prednosti plinskih žarov
- Ko imate pripravljeno plinsko plastenko, vas loči le še nekaj minut, da zrezek položite na segret žar – žar je hitro pripravljen (in plin je cenejši od drv),
- pri peki na plin se ne kadi, kar bodo cenili udeleženci žara in vaši sosedje,
- nič več iskanja lesa in premoga v zadnjem hipu , samo zalogo plinskih kartuš imejte doma,
- zahvaljujoč regulaciji temperature s kolesom boste dosegli odlične rezultate - zrezek bo pečen, kot želite ,
- maščoba iz hrane ne kaplja v ogenj, zato ne nastajajo škodljive snovi in je peka na žaru bolj zdrava,
- večino delov žarov Campingaz lahko operete v pomivalnem stroju,
- lahko dobite številne dodatke za plinski žar : ponev za vok, kamen za pico, litoželezni lonec itd. in zahvaljujoč temu lahko ustvarite širok meni, s katerim boste svoje goste vsakič presenetili.